Restauracje w Toskanii
nasze ulubione toskańskie restauracje oraz miejsca polecane
Przyjemność płynąca z jedzenia w znacznej mierze decyduje o ogólnym poczuciu zadowolenia z wakacji. Tej przyjemności możecie sobie we Włoszech sprawić bardzo dużo…

Włoskie restauracje dbają o jakość jedzenia, ale rzadko o wystrój wnętrza. Nie należy się obawiać sal, w których na regale dla ozdoby poustawiane są plastikowe samochodziki, na ścianach wiszą różnorakie dzieła sztuki, a kelnerki nie noszą firmowych fartuszków. Ważne, żeby w środku siedzieli Włosi. Można ich od razu odróżnić od turystów po głośnych rozmowach, obecności dzieciaków i „normalnych” ubraniach. Turyści zachowują się zwykle cicho i grzecznie, przychodzą latem w krótkich spodenkach i mają twarze poczerwieniałe od słońca.
Jedliśmy w wielu restauracjach w Toskanii. Również w trattoriach, osteriach, insalateriach, pizzeriach, barach – zupy, kluski, grzanki, sałatki, pizze, podane szybciej czy wolniej, elegancko albo zwyczajnie, smaczne bardziej lub mniej, ale tylko raz zdarzyło nam się zamówić coś niedobrego. Jemy zawsze w niedrogich miejscach i nie jemy mięsa, ale dla wegetarian Włochy są rajem – prawie wszystkie pierwsze dania (primi) są bezmięsne.
______________
Nasze ulubione restauracje w Toskanii

La Botte Piena w Montefollónico, niedaleko Pienzy i Montepulciano
La Botte Piena już nie istnieje, ale właściciele prowadzą nową restaurację pod tą samą nazwą koło Montepulciano.
Pierwszy raz trafiliśmy tam przypadkowo latem 2004 roku, kiedy rozpoczynała działalność i od razu polubliśmy ją i jej właścicieli, Elenę, Sandrę i Simone, którzy wówczas rozpoczęli realizację swojego życiowego marzenia o prowadzeniu restauracji. Obserwujemy, jak co roku przybywa tam gości, bo Pełna Beczka znalazła się we włoskim przewodniku Michelin i dzisiaj koniecznie trzeba robić rezerwację nawet na lunch. Menu zmienia się z roku na rok, ale wszystko zawsze było pyszne, do tego setki win do wyboru (Simone doradzi, które wybrać) plus wspaniałe desery. To jest jedyna wśród polecanych restauracji, która nie jest tania.
________________
La Buca delle Fate na Corso Rossellino w Pienzy
Jest to spora restauracja zajmująca piwnice szesnastowiecznego pałacu. W Buca podają pici z sześcioma wspaniałymi sosami do wyboru: mięsnym, pomidorowym, grzybowym, z dzika, serowo-pieprznym i okruchami chleba. Ich panna cotta smakuje również doskonale. W jednej z sal leżakują dziesiątki butelek wina. Obsługa jest przemiła i niezwykle szybka.
_______________

Trattoria Da Pinzo, na Via Nazionale 1027 w miasteczku Ponte a Moriano na północ od Lukki
www.ristorantepizzeriadapinzo.com
Wita nas zawsze właścicielka, signora Emma, elegancka, starannie uczesana, ale często z umączonymi rękami, bo właśnie zagniatała pierożki. Na pewno warto wybrać coś z dań dnia, owoce morza albo sezonowe warzywa czy delikatny makaron zagniatany na miejscu. Specjalnością Da Pinzo są pizze, pieczone w piecu opalanym drewnem, pachnące, pyszne. Desery to przeróżne domowe ciasta oraz klasyczne włoskie specjały, jak tiramisu, notabene doskonałe, panna cotta albo lekkie musy. Porcje są słuszne, a ceny rozsądne. U Emmy czuje się, że tu naprawdę chodzi o jedzenie i najedzenie się, a nie o nieśmiałe dziobanie widelcem w wymyślnej potrawie. Kto chce poznać prawdziwą toskańską cucina casalinga, obowiązkowo powinien odwiedzić to miejsce.
________________

Restauracja u Danusi w agroturystyce k. Bettolle
Jeśli lubicie bardziej polską atmosferę, to polecamy Danusię Indyk koło Bettolle. Jej potrawy są nie tylko smaczne, ale też pięknie podane. Danusia jest z wykształcenie dietetyczką, więc zjecie u niej nie tylko typowe włoskie przysmaki, ale również dania specjalne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe.
_________________
Trattoria Da Leo dei fratelli Buralli na ulicy Tegrimi w Lukce
Oprócz tłumu turystów przychodzą też licznie mieszkańcy Lukki, bo to naprawdę „kuchnia domowa”. Wszystko, co jedliśmy, smakowało dobrze, zwłaszcza idealnie doprawione risotto ze szpinakiem i parmezanem oraz warzywa w oliwie.
________________
Antica Trattoria dell’Eremita w okolicach Gallicole, w Garfagnanie
Restauracja mieści się na stromej górze, nad pustelnią Calomini – miejscem kultu maryjnego z grotą wykutą w XI wieku, wartą krótkiej wizyty. Samochód trzeba zaparkować koło kościoła i dalej wspiąć się pieszo. Restauracja ma stoliki na dworze, stojące pod zadaszeniem, na które w upalne dni kierowana jest woda ze strumienia. Gdzieś tam w dole pływają pstrągi, które trafi ą potem do kuchni Eremity i z nich słynie Antica Trattoria. Można je zjeść z makaronem w sosie czy pieczone na ruszcie z ziemniaczkami i cytryną. Przypraw dodaje się mało, żeby nie tłumiły smaku ryb, dzięki czemu łatwo wyczuć jakość mięsa. W ogóle znakiem tego miejsca jest prostota i naturalność; chleb wypieka się w piecu opalanym drewnem, używa glinianych naczyń, a do picia dostajemy wodę wprost ze źródła.
__________________
Risorgimento, Florencja, via Pisana 118/R
Pizzeria dla lokalsów, po drugiej stronie Arno. Niskie ceny, świetna pizza i inne dania.
__________________
Restauracje Michelin
Jeśli zawsze marzyliście, żeby wreszcie spróbować jak smakuje jedzenie w najlepszych restauracjach, tych z gwiazdkami od przewodnika Michelin (w Polsce są dwie takie), to we Włoszech możecie te marzenia zrealizować – Włochy mają 355 restauracji z przynajmniej jedną gwiazdką Michelin www.viamichelin.com/web/Restaurants?address=Italy , z tego 34 są w Toskanii www.visittuscany.com/en/ideas/michelin-starred-restaurants-in-tuscany .
Ceny są wysokie, ale prawie każda ma specjalne menu, w cenie 70-100 euro na osobę, pozwalające spróbować wyboru potraw i win. Poniżej wymieniliśmy tylko te, które leżą w odległości kilku kilometrów od miejsc noclegowych, które Wam proponujemy:
Florencja ma aż 7 restauracji z gwiazdkami, w tym jedyną w Toskanii trzygwiazdkową, Enoteca Pinchiorri www.enotecapinchiorri.it, a prócz tego La Leggenda dei Frati, Il Palagio, Winter Garden by Caino, Borgo San Jacopo, Ora d’Aria, La Bottega del Boun Caffe
Atman www.atmanavillarospigliosi.it w Lamporecchio
Butterfly ristorantebutterfly.it w Marlii, a w niedalekiej Lukce Limbuto www.limbuto.it
Polecamy też nasze ulubione lodziarnie w Toskanii:
1. Prawdopodobnie najlepsza lodziarnia we Florencji, niedaleko dworca SMN: Antica Gelateria Fiorentina, via Faenza 2a, Florencja, Toskania
2. Po drugiej stronie Arno przy moście Santa Trinita, Gelateria Santa Trinita, Florencja,
3. Po drugiej stronie Arno, Carraia przy moście Carraia, Florencja,
4. Gambrinus, via Bonazzi 3, Perugia, Umbria
5. Gelateria Dondoli na Piazza della Cisterna, tuż przy bramie Arco dei Becci (i wiele jest innych znakomitych w San Gimignano)
6. Osteria del Dolce, Via IV Novembre, 13 San Casciano in Val di Pesa
7. W centrum Marlii
I trochę zdjęć