web analytics

Warsztaty kulinarne w Toskanii

Warsztaty kulinarne po polsku

Zapraszamy na warsztaty kulinarne w Toskanii, prowadzone przez Aleksandrę Seghi, Polkę. Aleksandra mieszka od lat w Toskanii, jest autorką kilku książek o regionie, w tym o jego kuchni, w 2019 roku zdała egzaminy regionalne w Toskanii na profesjonalnego piekarza cukiernika.


Terminy warsztatów w roku 2025:
05.07-12.07
Cena: 240 €/os. w grupie 6-15 os., 300 €/os. w grupie 1-5 os.
Grupa: maksymalnie 15 osób
Kontakt: toskania@toskania.org.pl


Warsztaty odbywają się w willi wakacyjnej w Marlii pod Lukką → toskania.org.pl/marlia/
W willi jest 11 mieszkań do wynajęcia. Można przyjechać więc z rodziną i znajomymi, nie wszyscy muszą brać udział w warsztatach. Miejsce jest idealne jako baza do zwiedzania regionu i do wyjazdów nad morze. Koszt noclegu podany jest na stronie.

W ciągu tygodniowego pobytu zaplanowane są trzy dni gotowania. Warsztaty rozpoczynają się o 10 rano i kończą ok. 14.30, po wspólnym obiedzie. Podczas obiadu serwowana jest woda naturalna i gazowana. W cenę kursu nie wchodzi wino.

Warsztaty kulinarne

Daty spotkań kulinarnych w 2025 r. to: niedziela 6.07, poniedziałek 7.07, czwartek 10.07

W ciągu dwóch pierwszych dni uczestnicy wspólnie przygotują 2 przystawki, 2 dania z makaronu oraz desery (ciasto i ciasteczka lub dwa ciasta lub deser w pucharkach). Przykładowo będą to: bruschetta, crostini, panzanella, pappa di pomodoro, pici, cantuccini, ricciarelli. W ogrodzie rośnie mięta, melisa, więc można przygotować sobie napar.

Natomiast trzeci dzień warsztatów będzie przeznaczony na robienie pizzy, schiacciaty i toskańskiego chleba. Uczestnicy nauczą się robić bigę czyli zaczyn, z którego będzie potem wypiekany chleb. W willi znajduje się piec opalany drewnem do dyspozycji grupy.

Ilość miejsc na kurs jest ograniczona – maksymalnie 15 osób.

Wszystkie produkty spożywcze dostarcza Aleksandra. Warzywa i owoce pochodzą od zaprzyjaźnionych rolników lub sprzedawców z okolicy. Zazwyczaj są to produkty sezonowe, zawsze o dobrej jakości.

Każdy uczestnik kursu dostaje włoski fartuszek kuchenny. A na koniec kursu pamiątkowy dyplom.

Podczas tygodniowego pobytu można zorganizować wycieczkę do pobliskiej, słynnej w okolicy winnicy. Można pojechać tam na degustację win oraz oliwy z oliwek połączoną z wykładem na temat uprawy winorośli, produkcji wina i oliwy.

Wizyta w winnicy: koszt degustacji win i oliwy z oliwek extra vergine połączonej z drobną przekąską to 10 euro za 1 osobę.
Istnieje również możliwość zorganizowania wycieczki do Livorno i odbycia godzinnej lekcji smakowania i rozpoznawania oliwy z oliwek extra vergine. Koszt samej degustacji trzech rodzajów oliw wraz z bruschettami to 10 euro. Koszt godzinnej lekcji połączonej z degustacją 25 euro.

Shopping Cart
Scroll to Top